Щоденник самоконтролю - Харчування
Правильне харчування є найважливішою складовою ефективного лікування діабету. Дієта допоможе Вам поліпшити показники глюкози у крові і знизити ризик розвитку ускладнень.
Вуглеводи
Вуглеводи підвищують рівень глюкози у крові. Вони містяться в таких продуктах:
- хліб і всі борошняні вироби;
- картопля, цибуля, часник;
- всі крупи і кукурудза;
- будь-які фрукти і ягоди;
- молоко і рідкі молочні продукти;
- цукор, мед і будь-які вироби, приготовані з цукром.
Дотримуйтеся наступних правил вживання вуглеводів:
- Намагайтеся виключити з раціону цукор і солодощі. Ці продукти можна вживати тільки у виняткових випадках - при небезпечних станах (гіпоглікемія) або перед значним фізичним навантаженням.
- Вуглеводи повинні складати щонайменше половину Вашого раціону. При цьому перевагу слід віддавати продуктам з великим вмістом грубої клітковини (хліб і макаронні вироби з борошна грубого помолу, нешліфований рис). Ці продукти не викликають швидкого, різкого підйому рівня глюкози у крові.
- Намагайтеся харчуватися роздрібнено, розподіляючи вуглеводну їжу малими порціями рівномірно протягом дня.
Увага! Якщо Ви отримуєте інсулін, вуглеводи треба вираховувати більш точно. Для цього існує система «хлібних одиниць».
Калорійність харчування
- Надмірна вага або її збільшення можуть призвести до погіршення показників рівня глюкози у крові і зниження чутливості до інсуліну.
- При зайвій вазі споживання калорій повинно бути зменшено.
- Збільшення ваги викликає висококалорійна їжа: масло, смажені страви, жирні м'ясні та молочні продукти, солодощі та інше.
- З обережністю поставтеся до споживання спеціальних «Діабетичних» продуктів, які можуть виявитися дуже калорійними.
Жири
- Жири є основним джерелом калорій.
- Обмежте споживання жирного м'яса, ковбасних виробів і копченостей; птицю вживайте без шкіри.
- Зменьшіть споживання жирних молочних продуктів (масла, сирів, вершків, молочних десертів).
- Намагайтеся не включати до раціону продукти «швидкого харчування»: чіпси, гамбургери, сендвічі. Уникайте готових соусів, майонезів і заправок.
- Горіхи і насіння, всупереч поширеній думці, є висококалорійними продуктами.
Сіль
- Надмірне споживання солі може сприяти розвитку гіпертонії.
- Уникайте солоних продуктів (м'ясних напівфабрикатів, солоної риби, солоних і маринованих овочів).
- Використовуйте менше солі під час приготування страв.
- Не досолюйте їжу за столом.
Алкоголь
- Алкоголю слід вживати якомога менше через те, що він містить багато калорій.
- Алкоголь може викликати небезпечне зниження глюкози у крові, якщо Ви приймаєте цукрознижувальні таблетки або інсулін. За жодних обставин на вживайте алкоголь натще або «на голодний шлунок».
- Приймайте їжу, що містить вуглеводи до і після вживання алкоголю.
«Діабетичні» продукти
- Більшість таких продуктів (наприклад: печиво, шоколад, вафлі) в якості замінників цукру містять сорбіт, ксиліт або фруктозу, які за калорійністю близькі до цукру. Тому при надмірній вазі їх слід обмежувати, як і звичайні солодощі.
- До низькокалорійних цукрозамінників відносять аспартам, цикламат, сахарин. Їх виробляють в таблетках, а також додають в дієтичні напої. Вони зовсім не впливають на рівень глюкози у крові і вагу.
Хлібні одиниці
Пацієнту з цукровим діабетом, котрий отримує інсулін, слід підраховувати кількість вуглеводів у своїй їжі. Для цього існує система хлібних одиниць (ХО). За 1 ХО приймається кількість продукту, що містить 10 - 12 г вуглеводів. Одна не компенсована інсуліном ХО підвищує рівень глюкози у крові на 1,7 - 3,0 ммоль/л. Знаючи кількість ХО, які будуть вживані, можна визначити, наскільки підвищиться рівень глюкози у крові, а значить, це дозволяє більш правильно вводити дозу інсуліну. ХО відміряють шматочками, ложками, склянками або чашками. За один прийом їжі, на одну ін'єкцію інсуліну, рекомендується з'їдати не більше 7 ХО. Під одним прийомом їжі мається на увазі сніданок (перший і другий разом), обід або вечеря. Між двома прийомами їжі можна з'їсти 1 ХО, не підколюючи інсулін (за умови, якщо рівень глюкози у крові в нормі і під постійним контролем.). Для засвоєння 1 ХО потрібно близько 1,5 - 4 одиниці інсуліну. Ця потреба індивідуальна і визначити її можна тільки за допомогою постійного контролю за рівнем глюкози у крові.
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Яблуко | 100 | 60 | 1 мал. |
Банани зі шкіркою | 80 | 50 | ½ серед. |
Банани без шкірки | 50 | 50 | ½ серед. |
Груша | 100 | 60 | 1 мал. |
Ожина | 140 | 70 | 1 склянка |
Сухофрукти | 20 | 50 | |
Полуниця | 160 | 60 | 1 склянка |
Інжир сірий | 70 | 55 | 1 шт. |
Грейпфрут без шкірки | 120 | 50 | ½ вел. |
Гуава | 80 | 60 | |
Ананаси | 90 | 50 | 1 шматочок |
Чорниця | 90 | 55 | ¾ склянки |
Малина | 130 | 50 | 1 склянка |
Бузина | 130 | 70 | 1 склянка |
Диня зі шкіркою | 320 | 50 | |
Диня без шкірки | 240 | 50 | |
Вишня з кісточками | 90 | 60 | 10 шт. |
Вишня без кісточок | 85 | 60 | 10 шт. |
Ківі | 130 | 55 | 1½ вел. |
Мандарини без шкірки | 120 | 55 | 1 вел. |
Манго | 80 | 45 | ¼ шт. |
Абрикос з кісточкою | 120 | 50 | 2 вел. |
Абрикос без кісточки | 100 | 50 | 2 вел. |
Журавлина | 120 | 55 | 1 склянка |
Персик-нектарин з кісточкою | 120 | 50 | 1 серед. |
Персик-нектарин без кісточки | 100 | 50 | 1 серед. |
Апельсин без шкірки | 100 | 55 | 1 мал. |
Персик з кісточкою | 140 | 50 | 1 серед. |
Персик без кісточки | 120 | 50 | 1 серед. |
Брусниця | 120 | 55 | 1 склянка |
Смородина червона | 120 | 55 | 1 склянка |
Смородина чорна | 100 | 55 | ¾ склянки |
Слива (Ренклод) з кісточкою | 80 | 50 | 1 вел. |
Слива (Ренклод) без кісточки | 70 | 50 | 1 вел. |
Агрус | 140 | 55 | 1 склянка |
Кавун | 290 | 55 | |
Кавун без шкірки і кісточок | 210 | 55 | |
Виноград | 70 | 50 | 9 вел. |
Слива домашня з кісточкою | 80 | 50 | 4 шт. |
Слива домашня без кісточки | 70 | 50 | 4 шт. |
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Гречка неочищена | 15 | 50 | 1½ ст. л. + |
Гречка «чистого» помолу | 15 | 55 | 2 ст. л. |
Гречана каша | 15 | 50 | 1½ ст. л. + |
Кукурудзяні пластівці | 15 | 55 | 4 ст. л. |
Ячмінь, ціле зерно | 15 | 50 | 1½ ст. л. + |
Ячмінна крупа | 15 | 55 | 1½ ст. л. + |
Ячмінна каша | 15 | 50 | 1½ ст. л. |
Крупа з полби | 15 | 55 | 1½ ст. л. |
Овес, ціле зерно | 20 | 75 | 2 ст. л. |
Вівсяні пластівці | 20 | 75 | 2 ст. л. + |
Пшоно | 15 | 55 | 1½ ст. л. |
Кукурудзяне зерно | 15 | 55 | 1 ст. л. + |
Кукурудзяне борошно | 15 | 50 | 2 ст. л. |
Кукурудзяна полента | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
«Попкорн» | 15 | 60 | 10 ст. л. |
Рис сирий | 15 | 50 | 1 ст. л. |
Рис варений | 50 | 55 | 2 ст. л. + |
Жито ціле зерно | 20 | 60 | 2 ст. л. |
Житнє борошно | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Соєве борошно напівжирне | 35 | 135 | 4 ст. л. + |
Соя цільна | 45 | 200 | 4 ст. л. + |
Пшеница, ціле зерно | 20 | 65 | 2 ст. л. |
Пшеничне борошно очищене | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Пшеничне борошно цільне | 20 | 65 | 3 ст. л. |
Манна крупа | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Пророщена пшениця | 25 | 95 | 3 ст. л. + |
Пшеничні злаки | 50 | 135 | 12 ст. л. + |
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Картопля в мундирі | 75 | 55 | 1 шт. |
Картопляне пюре | 90 | 80 | 2 ст. л. + |
Картопля фрі | 35 | 90 | 12 скибочок |
Картопляні крокети заморожені | 40 | 55 | |
Оладки з картоплі заморожені | 60 | 115 | |
Смажена картопля заморожена | 25 | 145 | |
Солодка картопля (батат) | 55 | 55 |
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Дієтичний хліб | 25 | 65 | ½ шматка |
Дієтична здоба | 25 | 65 | ½ шматка |
Сухі житні хлібці | 15 | 55 | |
Хліб з льняного насіння | 25 | 70 | ½ шматка |
Хліб з різносортного борошна | 25 | 60 | 1 шматок |
Житній хліб | 30 | 60 | ¾ шматка |
Хліб зі злаками | 30 | 65 | ½ шматка |
Білий хліб | 25 | 65 | 2 шматка |
Сухарі без цукру | 15 | 55 | 2 шматка |
Солоні палички з кмином | 20 | 55 | ½ шматка |
Житній пряник | 25 | 60 | ½ шматка |
Булочка | 20 | 55 | ½ шт. |
Бублик | 20 | 60 | ¼ шт. |
Змелені сухарі | 15 | 50 | 3 ст. л. |
Листкове тісто | 35 | 140 | |
Тісто з борошна різних сортів | 35 | 135 | |
Штрудель | 20 | 65 | |
Сухе печиво | 15 | 70 |
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Вироби з сирого тіста | 15 | 55 | |
Вироби з пшеничного тіста | 50 | 55 | |
Локшина | 50 | 55 | 3 ст. л. + |
Ріжки | 50 | 55 | 4 ст. л. + |
Ріголетті варені | 50 | 55 | 4 ст. л. + |
Суп з локшиною | 50 | 55 | 2 ст. л. + |
Вироби з борошна грубого помолу | 20 | 70 | |
Випічка з борошна грубого помолу | 60 | 70 | |
Галушки | 60 | 65 | |
Галушки по-швабськи | 50 | 65 |
назва | г | ккал | кількість |
---|---|---|---|
Картопляний крохмаль | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Кукурудзяний крохмаль | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Порошковий пудинг | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Пшеничний крохмаль | 15 | 50 | 1 ст. л. + |
Піраміда харчування
Піраміда харчування є ілюстрацією збалансованого способу харчування, розробленого дієтологами. Ключовий принцип, закладений в основу піраміди, - щоденні фізичні навантаження, контроль ваги, споживання достатньої кількості рідини (води). Продукти, які знаходяться в нижній частині піраміди, повинні вживатися в їжу якомога частіше, водночас, ті що знаходяться на вершині - слід уникати або вживати в обмежених кількостях.
НЕ ЗЛОВЖИВАЙТЕ:
- червоне м'ясо і вершкове масло
- очищені зернові продукти (білий рис, хліб і макаронні вироби)
- картопля
- цукровмісні напої та цукерки
- сіль
ЗА БАЖАННЯМ:
- алкоголь в міру (не для всіх)
ЩОДНЯ:
- мультивітаміни і додатково вітамін D (для більшості людей)
Матеріал "Щоденник самоконтролю для людей з цукровим діабетом".
Рецензенти: д. м. н. Зінич О.В., к. м. н. Кушнарьова Н.М., к. м. н. Скібун В.М.
Інформація на сторінці не замінює рекомендацій Вашого лікаря.
Інформація призначена для пацієнтів, які страждають на цукровий діабет.
Інформація, що міститься на даній сторінці, призначена для освітніх цілей. Вона не може бути використана замість консультації лікаря.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.
Інформація призначена для пацієнтів, які страждають на цукровий діабет
Інформація, що міститься на даній сторінці призначена, для освітніх цілей. Вона не може бути використана замість консультації лікаря.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.
Поскаржитись на якість медичного обладнання ТМ Акку-Чек Ви можете за контактними реквізитами офісу або на електронну адресу: [email protected].
Для отримання детальної інформації з приводу гарантійного обслуговування або використання медичного обладнання ТМ Акку-Чек звертайтесь на телефон гарячої лінії Акку-Чек 0 800 300 5401.
Режим роботи гарячої лінії Акку-Чек: з понеділка по п’ятницю, з 9:00 по 18:00.
1 Обслуговується ТОВ Діалог Діагностікс.
Повідомити про побічні явища під час лікування лікарським засобом ТОВ «Рош Україна» або поскаржитись на якість лікарського засобу Ви можете за контактними реквізитами офісу або на електронну адресу: [email protected].
Запит медичної інформації про лікарські засоби ТОВ «Рош Україна» Ви можете надіслати на електронну адресу: [email protected].
ТОВ «Рош Україна», підрозділ Діабет,
Україна, 03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська 139, 5 поверх
E-mail: [email protected]
Уповноважений представник в Україні:
ТОВ «Рош Україна», Україна, 03150,
м. Київ, вул. Велика Васильківська 139, 5 поверх
E-mail: [email protected]
Офіційний імпортер:
ТОВ «Діалог Діагностікс»,
Україна, 04205, м. Київ, проспект Оболонський, 32
Телефон гарячої лінії 0 800 300 540
E-mail: [email protected]
Roche Diabetes Care GmbH
Sandhofer Strasse 116
68305 Mannheim, Germany
www.accu-chek.com
«Рош Діабетес Кеа ҐмбХ»,
Зандгофер Штрассе 116
68305, Мангайм, Німеччина