Шрифт

Меню

roche
Вправи та тренування при діабеті

Вправи та тренування при діабеті

Дізнайтеся про вправи при діабеті, а також поради щодо тренувань, приклади вправ тощо.

Діабет та вправи – це окрема тема, бо контролювати рівень цукру в крові під час вправ та активності може бути складніше, ніж саме тренування.

З одного боку, це важко, тому що реакція організму може бути абсолютно різною залежно від часу доби та фізичної форми. А з іншого боку, це важко, тому що ваш рівень цукру в крові змінюється залежно від вправ або діяльності. Але вправи є настільки корисними для організму, що вони варті зусиль. Це напрочуд ефективний засіб у лікуванні діабету.

Як вправи впливають на організм

Вправи мають суттєвий вплив на організм залежно від активності.

Силові види спорту (анаеробні вправи)

Під час анаеробних вправ (наприклад, підняття штанги, скелелазіння, волейбол, теніс, легка атлетика (тобто, здебільшого командних видів спорту)) рівень цукру в крові може залишатися стабільним або навіть підвищуватися, а потім знову падати під час відновлення. Анаеробні вправи, як правило, включають короткі, інтенсивні сплески фізичної активності, коли потреба в кисні перевищує його надходження. Клітини не можуть отримувати енергію для виконання будь-яких вправ (підняття штанги, легка атлетика тощо) звичайними способами. У подібних ситуаціях на допомогу приходить адреналін, що змушує запаси цукру в м’язах скидати навантаження. Ви вже розумієте, що відбувається далі – рівень цукру в крові швидко підвищується. Це особливо часто зустрічається у конкурентних ситуаціях. Деякі спортсмени з діабетом приймають невелику кількість інсуліну швидкої дії, щоб «не відставати».

Види спорту на витривалість (вправи з аеробіки)

Рівень цукру в крові, як правило, падає як під час, так і протягом тривалого періоду після аеробних вправ (наприклад, біг підтюпцем, ходьба, плавання, їзда на велосипеді). Іноді вправи з аеробіки можна виконувати протягом більш тривалого періоду часу (10 хвилин або більше). Як правило, вони ритмічні та повторювані, прискорюють серцебиття та дихання. Організм спалює кисень разом із запасами глюкози або жиру, щоб забезпечити його необхідною енергією.

Для початківців та тих, хто повертається у форму, ідеально підійдуть регулярні тренування низької інтенсивності, оскільки організм використовуватиме жири як основне джерело енергії та повільніше спалюватиме запаси глюкози. Вони підвищують витривалість, а також знижують ризик гіпоглікемії. Зі збільшенням інтенсивності та тривалості використовується більше глюкози, а ризик зниження рівня цукру в крові підвищується.

Чим частіше ви тренуєтеся, тим ефективніше ваші м’язи використовуватимуть енергію та жири для отримання енергії. Крім того, чим частіше ви використовуєте глікоген, тим більше його запас збільшується у м’язах (200-300 г). Тож можна очікувати, що на початку нової діяльності вам доведеться активніше планувати запобіжні заходи до звикання організму.

Відновлення

Після тренувань, поки ви відновлюєтеся та насолоджуєтеся життям, робота організму тільки починається. Після будь-яких вправ на витривалість запаси глюкози вичерпуються і ви споживаєте будь-який цукор, що продовжує перебувати у крові протягом подальших 7-11 годин. Може здатися, що рівень інсуліну підвищився, але насправді він низький.

При урочистих подіях, таких як марафон або турнір вихідного дня, на відновлення може піти кілька днів. Це частково пов’язано з невеликими інсулінонезалежними транспортерами, що транспортують цукор у клітини, щоб поповнити запаси цукру в м’язах та печінці. Ви зрозуміли? Ці спеціальні транспортери працюють навіть без інсуліну! Саме вони роблять тренування такими чудовими!

Як активний спосіб життя впливає на хворих на діабет:

Покращує/збільшує:
  • Якість сну
  • Самооцінку
  • Енергію
  • Здоров’я серця
  • Чутливість до інсуліну
  • Результати схуднення
Знижує/полегшує:
  • Вироблення глюкози з печінки
  • Стрес
  • Циркулюючий інсулін
  • Біль у суглобах
  • Холестерин
  • Втомлюваність
  • Артеріальний тиск

Як подолати опір вправам

«Я застарий(-а).» «У мене надмірна вага.» «Не варто навіть пробувати.» Чи використовували ви хоч раз ці відмовки, щоб не займатися спортом? Ви не одні. Але переваги активного способу життя включають підвищення енергії, зниження рівня цукру в крові, схуднення тощо, тож час перестати відмовлятися від цього й почати діяти!

У своїй книзі «Diabetes Burnout: What to Do When You Can’t Take It Anymore» док. William Polonsky пояснює, як подолати опір вправам.

  1. Отримуйте задоволення. «Обирайте заняття, що приносять вам задоволення або винагороду, особливо якщо заняття здаються нудними або вам важко дотримуватися програми тренувань», – каже док. Polonsky. Оберіть те, чим ви любите займатися: вигулювати собаку, плавати, а потім щотижня обирайте іншу діяльність, щоб уникнути нудьги.
  2. Забезпечте зручність. Якщо фітнес-клуб знаходиться за 20 хвилин їзди на поїзді, вам легше відмовитися від поїздки. Зробіть свої заняття якомога зручнішими (наприклад, знайдіть тренажерний зал поруч із домом) або спробуйте інші заняття в ті дні, коли вам не хочеться нікуди їхати (наприклад, прогуляйтесь кварталом).
  3. Не перестарайтесь. Якщо ви тільки починаєте програму тренувань, не ставте перед собою занадто високі цілі. Ставте маленькі цілі, щоб насолоджуватися невеликими успіхами та не втрачати мотивацію.
  4. Слідкуйте за результатами. Док. Polonsky пояснює: «Якщо щось спонукає людей продовжувати займатися спортом, так це власні позитивні результати». Перевірте рівень цукру в крові до та після тренування, щоб впевнитись у своїх успіхах.
  5. Займайтесь у парах (або з кимось ще). З другом веселіше! Так ви не тільки скоротаєте час, а й мотивуватимете один одного.
  6. Забезпечте безпеку. «Зверніться за порадою до фахівця, особливо якщо ви вважаєте, що вправи суттєво знизять рівень глюкози в крові або завдадуть сильного болю та дискомфорту», – радить док. Polonsky. Перш ніж почати, проконсультуйтесь зі своїм лікарем або навіть фізіологом, щоб розробити зручний для вас план.
  7. Будьте позитивно налаштованими. Уникайте негативних думок, на кшталт, ви застарі, у вас надмірна вага, бо це не працює! «Незалежно від минулого досвіду, у цьому світі немає нікого, хто був би застарим або мав би надмірну вагу, щоб займатися спортом», – каже док. Polonsky.

Пам’ятайте, що кожен може стати більш активним. Все, що вам потрібно – це один крок за один раз.

Як тренуватись при діабеті

Якщо ви тільки починаєте займатись спортом або у вас є інші проблеми зі здоров’ям, проконсультуйтесь зі своїм лікарем, перш ніж почати.4 Згадайте, чи був у вас був низький рівень цукру в крові нещодавно або чи підвищений рівень кетонів.5 Ми хочемо, щоб ви були здоровими та у безпеці.

Вимірюйте рівень цукру в крові перед тренуванням

Вам необхідно знати ваш рівень цукру в крові перед тренуванням. Рівень цукру в крові може відрізнятися, тому дотримуйтесь рекомендацій свого лікаря щодо фітнес-плану та ідеального рівня цукру в крові. Загалом, якщо рівень глюкози становить 100-250 мг/дл (5,5-13,9 ммоль/л), тренування позитивно впливають на рівень цукру в крові, не зупиняйтесь. Але якщо він нижчий за 100 (5,5), вам слід перекусити, наприклад, батончиком граноли або йогуртом, щоб рівень цукру в крові піднявся до потрібного рівня, перш ніж виконувати вправи.2 Це дозволить отримувати задоволення та не турбуватись про негативний вплив на рівень цукру в крові.

І навпаки, якщо він перевищує 250 (13,9), вам потрібно спочатку виміряти рівень кетонів. Для цього є кілька способів, але в цьому випадку аналіз сечі за допомогою тест-смужок для визначення кетонових тіл в сечі, що можна придбати в аптеці, є найдешевшим та найпростішим способом.3 Якщо у вашій сечі спостерігаються кетони, вам слід проконсультуватись зі своїм лікарем, перш ніж займатися будь-якою додатковою діяльністю, наприклад, вправами.

У минулому у рекомендаціях щодо контролю рівня цукру в крові під час тренувань не було вказано типів фізичної активності.4 Однак нещодавні дослідження продемонстрували, що різні види активності можуть по-різному впливати на рівень цукру в крові.5-6

  • Аеробні вправи або кардіотренування, такі як ходьба, їзда на велосипеді або плавання, як правило, знижують рівень цукру в крові. Можливо, вам доведеться перекусити та знизити рівень інсуліну (або перекусити та знизити рівень інсуліну) перед вправами. За необхідності, віддавайте перевагу продуктам, багатим на клітковину або білок, щоб не підвищувати рівень цукру в крові. Вам можуть знадобитися додаткові вуглеводи, якщо ви виконуєте вправи на витривалість, але наразі ми говоримо про підтримання рівня цукру в крові під час регулярних тренувань.
  • Силові тренування, такі як підняття штанги, можуть підвищити рівень цукру в крові або зробити його більш стабільним. Попередній перекус може суттєво підвищити рівень цукру в крові.
  • Інтервальне тренування, під час якого ви переходите від коротких сесій інтенсивного кардіотренування до помірних вправ для відновлення, може зменшити коливання рівня глюкози в крові. У результаті надмірне зниження рівня інсуліну може підвищити рівень цукру в крові.

Це узагальнення: існує багато змінних, зокрема порядок переходу від одного типу вправ до іншого, ступінь фізичної форми, початковий рівень глюкози в крові, тривалість та інтенсивність вправ тощо. Чи є відповідь? Уважно контролюйте рівень цукру в крові до, під час та після тренування.5 Відстежуючи рівень, перекуси, рівень інсуліну та реакцію організму на активність, ви дізнаєтеся, як на вас впливають різні вправи. Таким чином ви можете за потреби регулювати вправи.

Як контролювати рівень глюкози в крові під час тренування

Якщо ваш рівень цукру в крові стабільний та не перевищує норму, а ви плануєте займатись спортом протягом двох годин або менше, вам не потрібно перевіряти рівень цукру в крові під час тренування. Пам’ятайте, що, оскільки вправи призводять до швидкого коливання рівня цукру в крові, рівень глюкози в крові необхідно перевіряти щогодини після другої години тренувань.4

Якщо під час тренування ви відчуваєте зниження рівня цукру в крові (нижче 70 (3,9)), вам необхідно дотримуватись правила 15-15.1 Вам необхідно спожити 15 г вуглеводів, почекати 15 хвилин, а потім ще раз перевірити рівень цукру в крові. Якщо рівень цукру в крові не повертається до значення 100 (5,5) або більше, з’їжте ще 15 г та повторіть ще раз. Продукти, що містять приблизно 15 г вуглеводів:5

  • 1/2 склянки фруктового соку або звичайної (не дієтичної) газованої води;
  • 1 столова ложка цукру або меду;
  • мармеладні боби або тверді льодяники – див. на упаковці рекомендовану кількість;
  • попередньо відміряні таблетки глюкози або гель

Якщо ви виконуєте тривалу вправу, як-от біг на 5 км, візьміть із собою таблетки глюкози, якщо рівень цукру в крові впаде. Якщо ви берете участь у перегонах, доречно носити медичний браслет, щоб вам змогли надати необхідну допомогу.

Поради та рекомендації щодо діабету та вправ

  • Зниження рівня цукру в крові може бути важко відчути під час тренування, тому що симптоми майже не проявляються. Часто перевіряйте рівень цукру в крові, доки не розберетеся з розпорядком, особливо якщо це нова вправа для вас.
  • 120-180 мг/дл (6,6-10 ммоль/л) є хорошим рівнем цукру в крові для початку тренування.
  • Беріть з собою глюкозу швидкої дії, щоб підвищувати рівень цукру в крові. Під час виконання більш тривалих вправ вам можуть знадобитися вуглеводи, щоб запобігти зниженню рівня цукру в крові.
  • Якщо ви користуєтеся інсуліновою помпою, знизьте базальний рівень або навіть на певний час від’єднайте помпу. Як правило, ви можете запрограмувати зниження базального рівня на 4-5 годин або довше.
  • Почніть зниження базального рівня на помпі за 60-90 хвилин. Вам потрібно принаймні стільки часу, перш ніж проявляться будь-які зміни рівня цукру в крові.
  • Швидке падіння цукру в крові під час тренування часто відбувається через надлишок активного інсуліну. Враховуйте це, якщо починаєте тренування з великою кількістю інсуліну, та плануйте, якщо знаєте, що тренуватиметеся після прийому інсуліну.
  • Для вправ перед сніданком середнє зниження базального рівня становить 20-50 %, залежно від типу інсуліну, інтенсивності вправ та поточного рівня фізичної підготовки.
  • Для видів спорту на витривалість, що займають більше 1-2 год, вам може знадобитися лише 20-75 % від звичайної кількості інсуліну перед тренуванням.
  • Заняття протягом цілого дня часто вимагають обмеження прийому їжі та базального рівня інсуліну протягом подальших 24 годин після тренування. Для занять середньої інтенсивності базальний рівень знижується на 30-50 %, а для занять дуже високої та тривалої інтенсивності – на 50-75 %.
  • При діабеті 1-го типу прийом їжі принаймні через 90 хвилин після тренування може знизити ризик зниження рівня цукру в крові протягом ночі. Особливо у другій половині дня або ввечері ви можете зменшити споживання інсуліну до 50 % або перекусити продуктами, багатими на жири та білки, перед сном без інсуліну. Однак кожна людина унікальна, і вам доведеться постаратись знайти правильний баланс для себе.
  • Після силових тренувань, що спочатку може підвищити рівень цукру в крові, потреба в інсуліні може знизитися протягом подальших 6 годин, оскільки печінка поповнює свої запаси. Ви можете компенсувати це меншою кількістю інсуліну під час наступного прийому їжі або перекусами. Для користувачів помпи зниження базального рівня приблизно на 30 % також може бути хорошим початком.
  • Обмежте споживання алкоголю після тренування – це перешкодить вивільнення цукру печінкою. У цьому випадку підвищена чутливість до інсуліну та знижене вивільнення цукру частково збігаються! Контролюйте низький рівень цукру в крові! Не забувайте тримати при собі таблетки глюкози!

Що робити після тренування

Пам’ятайте, що у вас може бути знизитись рівень інсуліну протягом 24 годин після тренування.5-6 Якщо ви тренуєтесь у другій половині дня, це може статись вночі. Якщо рівень цукру в крові підвищується після тренування, коригування дози інсуліну може бути доцільним, але не перестарайтесь.5

Дослідження також демонструють, що продукти або перекус перед сном із низьким глікемічним індексом (що містять білок, жир або клітковину для уповільнення всмоктування вуглеводів у кров) можуть знизити ризик зниження рівня цукру у крові вночі.5

Фітнес-плани при діабеті

Незалежно від того, чи займаєтеся ви в тренажерному залі або вдома, ви можете покращити лікування діабету. Ознайомтеся з прикладами вправ нижче та обговоріть будь-які зміни з фахівцями у сфері охорони здоров’я, перш ніж почати.

15-хвилинні вправи при діабеті

  • Розтяжка готує організм до вправ. Нахиляйтесь вперед або робіть випади протягом 1 хвилини.
  • Кругові рухи кистями рук зміцнюють руки. Поверніть руки в сторони, потім зробіть 25 малих та 25 великих обертів. Намагайтеся опустити плечі.
  • Підйом на носки стоячи – це легка силова та тонізуюча вправа для всього, від талії до ніг. Почніть з 20 для кожного тренування.
  • Біг на місці, щоб прискорити серцебиття протягом 10 хвилин. Додайте стрибки для розрядки.

Силові вправи

В партнерстві з CHRISTEL OERUM (DIABETES STRONG)

Я обожнюю силові вправи! Вони роблять мене сильнішою та допомагають у лікуванні діабету.

Під час силових вправ ви змушуєте свої м’язи працювати, нарощуючи силу, використовуючи вагу тіла, еластичні стрічки або гантелі/гирі. Перевагою цих варіантів є те, що силові вправи необов’язково виконуються в тренажерному залі, і вам не потрібно багато дорогого обладнання.

Це надихає мене, тому що приємно спостерігати, як я стаю сильнішою з кожним тижнем, і мені дуже приємно мати можливість зробити на один присід більше, ніж минулого тижня, або підняти важчі гантелі. Прогрес завжди мотивує!

Якщо вам потрібно переконатись у результативності силових вправ, вони також можуть покращити метаболізм, спалити накопичений жир та глюкозу, та покращити чутливість до інсуліну (наскільки добре ваше тіло використовує інсулін) незалежно від того, чи вводите ви інсулін або чи виробляєте його самостійно.10

Що потрібно знати про силові вправи при діабеті

Якщо ви звикли до ходьби або інших вправ з аеробіки (занять, під час яких пульс залишається підвищеним), ви звикли займатися спортом, що призводить до зниження рівня цукру в крові. Силові вправи дещо відрізняються, а рівень цукру в крові може навіть не змінюватись або навіть тимчасово підвищуватись. Що ж вони дають?

Коли ви виконуєте силові вправи, ви напружуєте м’язи на короткий проміжок часу, перш ніж зробити перерву, а потім повторити ще раз (наприклад, зробити 10 присідань, відпочити 30 секунд, а потім зробити ще 10 присідань). Це означає, що частота серцевих скорочень коливатиметься протягом усього тренування.

Цей тип вправ та реакція частоти серцевих скорочень (так звані анаеробні вправи), як правило, несуттєво впливають на рівень цукру в крові або навіть можуть підвищити його під час тренувань.11 Перевагою є те, що рівень цукру в крові, як правило, знижується після тренування, і ви можете спостерігати суттєве покращення чутливості до інсуліну протягом 24 годин після тренування.

Щоб контролювати рівень цукру в крові під час силових вправ, мені часто доводиться коригувати рівень інсуліну до та після тренування, щоб знизити ризик підвищення або зниження рівня цукру в крові.

Ми усі різні, тому може виявитись, що до лікування не потрібно вносити жодних змін або що потрібно внести суттєві зміни. Почати можна з обговорення стратегії з фахівцями у сфері охорони здоров’я та продовжити звідти.

Якщо ви не вводите інсулін, ви не можете його регулювати. Однак майте на увазі, що, оскільки силові вправи підвищать чутливість до інсуліну, вони є дуже корисними для хворих на діабет, навіть якщо під час тренування спостерігалось незначне підвищення рівня цукру в крові.10

Збільшення інтенсивності тренувань та використання правильних важелів для уникнення високого або низького рівня цукру в крові

Я сподіваюся, що для вас силові вправи такі ж приємні, як і для мене. Деякі люди відчувають зміцнення вже через два тижні, тому це, безперечно, діяльність, яка дає швидку віддачу.

Але успіх у силових вправах зводиться не тільки до використання м’язів, але й до харчування для досягнення поставлених цілей.

Це не має бути нудна їжа. Це чудова нагода приготувати смачні закуски, такі як білкові млинці, підігріти запіканку з курки, насолодитися залишками вчорашньої вечері або з’їсти улюблений йогурт та яблуко.

Я вживаю білок до та після силових вправ, тому що м’язові волокна розщеплюються під час тренування, а м’язам потрібен білок для відновлення та зміцнення.12 Вуглеводи дають вам енергію для завершення тренування, і я виявила, що це може допомогти при можливому підвищенні рівня цукру в крові, що може спостерігатися під час силових вправ.

Як правило, рекомендується вимірювати рівень цукру в крові до та під час тренування, особливо якщо ви приймаєте інсулін при діабеті. Тільки так ви усвідомите, як ваш організм реагує на різні типи вправ, і як навчитись лікувати діабет.

Моя улюблена силова вправа

Можливо, читаючи цю публікацію, ви думаєте: «Це все чудово, але з яких вправ почати?»

Це слушне запитання, і хоча точні вправи залежатимуть від вашого обладнання (за наявності), є деякі силові вправи, що я настійно рекомендую.

Я завжди рекомендую «великі» вправи, де для виконання вправи задіяні багато різних груп м’язів. Опрацьовуючи кілька груп м’язів одночасно, ви заощаджуєте свій час.

Мої ТОП-3 вправ:
  1. Присідання – присідайте, поки присідайте, поки коліно не буде під кутом 90 градусів (або менше, якщо ви дуже гнучкі), та знову встаньте. Можна також сісти на низький стілець та знову встати, якщо присідання стоячи дається важко.
  2. Віджимання – віджимання від підлоги або від стіни (простіше)
  3. Підтягування – будь-яка вправа, у якій тренуються м’язи спини.

Якщо ви не знаєте, як виконувати ці вправи, не переживайте! У мене є ціла бібліотека силових вправ як вдома, так і в тренажерному залі в рамках Diabetes Strong, де я демонструю кілька варіантів кожної вправи.

Щоразу, коли ви починаєте щось нове, прогрес має бути повільним. Для цього вам доведеться трохи напружитися, але різкий перехід за одну ніч призведе лише до травм. Проведіть дослідження та навчіться виконувати вправи, або попросіть допомоги у тренера у тренажерному залі. Більшість тренажерних залів нададуть вам вступне тренування з тренером безкоштовно або з великою знижкою.

Силові вправи призначені не лише для кремезних бодібілдерів. Люди різного віку закохуються в силові вправи та переваги, особливо для хворих на діабет.

Як схуднути при діабеті

Людей завжди цікавить схуднення. Проте, як країна, ми стаємо більше. Отже, як узгодити те, чого ми бажаємо, з тим, що ми насправді робимо? Нижче наведено кілька порад.

  • Створіть графік.
    Ви набрали вагу не одразу, тож не очікуйте схуднути миттєво. Лікарі припускають, що безпечна швидкість схуднення становить приблизно від 1/2 до 2 фунтів на тиждень.13 Перевищення цього показника не є нормою.
  • Не дійте самостійно.
    Якщо ви застосовуєте інсулін для підтримки безпечного рівня цукру в крові, ви захочете обговорити зі своїм лікарем коригування свого раціону та активності для безпечного схуднення. Маніпуляції з інсуліном не дадуть довгострокових результатів, яких ви очікуєте.14
  • Ставте перед собою досяжні цілі.
    Фахівці у сфері охорони здоров’я вважають схуднення на 5 або 7 % протягом 6 місяців реалістичним.13 Якщо ви прагнете більшого, розбийте свою кінцеву мету на кілька короткострокових цілей та досягайте їх по черзі. Подумайте про шляхи досягнення – викинете з дому продукти, які спонукають вас до випивки? Чи ви зважуєте порції? Чи ви ходите пішки на роботу? Складіть свій план у письмовій формі та зберігайте його на видному місці.
  • Залишайтесь відповідальними.
    Якщо ви опинитеся в ресторані або в неочікуваній ситуації, пам’ятайте: навіть у меню закладів швидкого харчування є щось здорове. І навіть якщо вам подадуть завелику порцію, вам не обов’язково все доїдати.
  • Будьте поблажливими.
    Чому пробачати інших легше, ніж себе? Якщо ви помилились, не відчувайте провину. Пробачте себе та продовжуйте досягати свої цілі.
  • Не вішайте ніс.
    Регулюйте вагу з позитивним настроєм, думаючи про те, як добре ви почуватиметеся та як ваші зусилля окупляться. Почніть вірити в успіх та, швидше за все, так і станеться.

Перекад інформаційного матеріалу; джерело: https://www.accu-chek.com/blog/diabetes-exercise.

Поділитись