Шрифт

Меню

roche
Харчування та діабет: міфи та факти

Харчування та діабет: міфи та факти

Існує багато хибних уявлень про діабет та їжу. Через це важко зрозуміти, що можна, 
а що не можна їсти.

Чи є вуглеводи шкідливими? Чи можна їсти солодке? Чи потрібно дотримуватися особливої дієти? Щоб розібратись, давайте розглянемо та відокремимо факти від вигадки.

Вигадка: Солодке викликає діабет

Факт: Діабет розвивається з багатьох причин, включаючи спосіб життя та генетику.

Щоб знизити ризик діабету 2-го типу, можна споживати продукти з низьким вмістом насичених жирів та цукру, регулярно займатись спортом, контролювати розмір порції та споживати продукти, багаті на клітковину. Але цукор не викликає діабету.

Діабет 1-го типу є аутоімунним захворюванням. Він не спричинений способом життя.

Вигадка: При цукровому діабеті не можна їсти крохмалисті продукти

Факт: Крохмалисті продукти, такі як макарони, хліб та картопля, можуть входити до плану здорового харчування. Важливо підібрати правильний розмір порції.

Ви можете включити макарони, крохмалисті овочі, цільнозерновий хліб, рис та пластівці у закуски та страви. Боби, йогурт, фрукти та молочні продукти також є хорошими джерелами вуглеводів. Хоча важливо підбирати розумні розміри порцій, можна поступово включати ці продукти у план харчування.

Вигадка: Хворі на діабет повинні дотримуватися особливої дієти

Факт: Не існує особливої дієти для хворих на діабет. Здорове харчування є правильним рішенням для всіх. Здорове харчування може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, а також може допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Здорове харчування включає їжу з низьким вмістом цукру та продукти, багаті на клітковину. Віддавайте перевагу ненасиченим жирам, що містяться в авокадо, оливковій олії, жирній рибі та горіхах, щоб замінити насичені жири. Споживайте овочі та цільнозернові продукти, свіжі фрукти, нежирне м’ясо та нежирні молочні продукти. Споживайте солодощі тільки в особливих випадках.

Ви також можете проконсультуватись з дієтологом після діагностування діабету, щоб отримати поради щодо правильного розміру порції та вибору їжі відповідно до ваших потреб.

Вигадка: При цукровому діабеті не можна їсти деякі фрукти

Факт: Багато фруктів – особливо багаті на клітковину – повільно всмоктуються в кров. Вони повільно підвищують рівень цукру в крові.

Ви можете їсти будь-які фрукти при діабеті. Але головне – розмір порції. Споживання дуже великої кількості фруктів може вплинути на рівень цукру в крові. Розмір порції фруктів – одна склянка нарізаних фруктів, два невеликі шматочка фруктів або один середній шматочок фруктів.

Вигадка: Хворим на діабет не можна їсти солодке

Факт: Якщо ви хвилюєтесь, що пропустите десерт в урочисту дату, є хороші новини! Іноді ви можете їсти солодке. Головне – невеликими порціями. Якщо ви приймаєте інсулін, регулюйте дози, щоб врахувати додаткові вуглеводи.

Факти про їжу та діабет допоможуть контролювати рівень цукру в крові. Раціон не має бути складним або обмеженим. Консультуйтесь зі своїм дієтологом або лікарем, щоб розробити план здорового харчування, що допоможе контролювати рівень цукру в крові, без необхідності виключати з раціону улюблену їжу.


Перекад інформаційного матеріалу; джерело: https://www.accu-chek.com/blog/food-and-diabetes-fact-vs-fiction

Поділитись