Харчування та діабет: міфи та факти
Існує багато хибних уявлень про діабет та їжу. Через це важко зрозуміти, що можна,
а що не можна їсти.
Чи є вуглеводи шкідливими? Чи можна їсти солодке? Чи потрібно дотримуватися особливої дієти? Щоб розібратись, давайте розглянемо та відокремимо факти від вигадки.
Вигадка: Солодке викликає діабет
Факт: Діабет розвивається з багатьох причин, включаючи спосіб життя та генетику.
Щоб знизити ризик діабету 2-го типу, можна споживати продукти з низьким вмістом насичених жирів та цукру, регулярно займатись спортом, контролювати розмір порції та споживати продукти, багаті на клітковину. Але цукор не викликає діабету.
Діабет 1-го типу є аутоімунним захворюванням. Він не спричинений способом життя.
Вигадка: При цукровому діабеті не можна їсти крохмалисті продукти
Факт: Крохмалисті продукти, такі як макарони, хліб та картопля, можуть входити до плану здорового харчування. Важливо підібрати правильний розмір порції.
Ви можете включити макарони, крохмалисті овочі, цільнозерновий хліб, рис та пластівці у закуски та страви. Боби, йогурт, фрукти та молочні продукти також є хорошими джерелами вуглеводів. Хоча важливо підбирати розумні розміри порцій, можна поступово включати ці продукти у план харчування.
Вигадка: Хворі на діабет повинні дотримуватися особливої дієти
Факт: Не існує особливої дієти для хворих на діабет. Здорове харчування є правильним рішенням для всіх. Здорове харчування може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, а також може допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Здорове харчування включає їжу з низьким вмістом цукру та продукти, багаті на клітковину. Віддавайте перевагу ненасиченим жирам, що містяться в авокадо, оливковій олії, жирній рибі та горіхах, щоб замінити насичені жири. Споживайте овочі та цільнозернові продукти, свіжі фрукти, нежирне м’ясо та нежирні молочні продукти. Споживайте солодощі тільки в особливих випадках.
Ви також можете проконсультуватись з дієтологом після діагностування діабету, щоб отримати поради щодо правильного розміру порції та вибору їжі відповідно до ваших потреб.
Вигадка: При цукровому діабеті не можна їсти деякі фрукти
Факт: Багато фруктів – особливо багаті на клітковину – повільно всмоктуються в кров. Вони повільно підвищують рівень цукру в крові.
Ви можете їсти будь-які фрукти при діабеті. Але головне – розмір порції. Споживання дуже великої кількості фруктів може вплинути на рівень цукру в крові. Розмір порції фруктів – одна склянка нарізаних фруктів, два невеликі шматочка фруктів або один середній шматочок фруктів.
Вигадка: Хворим на діабет не можна їсти солодке
Факт: Якщо ви хвилюєтесь, що пропустите десерт в урочисту дату, є хороші новини! Іноді ви можете їсти солодке. Головне – невеликими порціями. Якщо ви приймаєте інсулін, регулюйте дози, щоб врахувати додаткові вуглеводи.
Факти про їжу та діабет допоможуть контролювати рівень цукру в крові. Раціон не має бути складним або обмеженим. Консультуйтесь зі своїм дієтологом або лікарем, щоб розробити план здорового харчування, що допоможе контролювати рівень цукру в крові, без необхідності виключати з раціону улюблену їжу.
Посилання
https://www.healthline.com/health/diabetes/diet-myths#fruit
https://www.webmd.com/diabetes/10-diabetes-diet-myths
https://www.uoflhealthnetwork.org/diabetes-care-diabetes-facts-and-myths
https://cchealth.org/healthplan/pdf/Diabetes-Food-Myths-3.pdf
Перекад інформаційного матеріалу; джерело: https://www.accu-chek.com/blog/food-and-diabetes-fact-vs-fiction