Шрифт

Меню

roche
Знайте свої цифри - азбука діабету

Знайте свої цифри - азбука діабету

Вимірюйте рівень глікованого гемоглобіну, холестерину в крові та артеріальний тиск при діабеті, щоб приймати обґрунтовані рішення щодо свого здоров’я.

Вимірювання своїх показників є важливою частиною лікування діабету та розуміння симптомів діабету. Хоча першим на думку може прийти добовий рівень цукру в крові, необхідно ознайомитись з іншими показниками.

Відстеження цих важливих показників може знизити ризик серйозних ускладнень. Вони включають:

  • Рівень глікованого гемоглобіну в крові
  • Артеріальний тиск
  • Рівень холестерину в крові

Це правильна розбивка найважливіших показників в рамках плану лікування.

Добовий рівень цукру в крові

Перевірка добового рівня цукру в крові може продемонструвати прогрес у лікуванні діабету, що може знизити ризик розвитку ускладнень. Вона також може пояснити підвищення або зниження добового рівня цукру в крові. Наприклад, ви можете помітити зменшення під час активності або підвищення під час споживання певних продуктів або стресу.

Щоб дізнатись точний рівень цукру в крові, вам знадобиться глюкометр.

Американська діабетична асоціація (ADA) ставить такі цілі для більшості невагітних дорослих хворих на діабет:1

  • Перед прийомом їжі (рівень глюкози в плазмі крові перед прийомом їжі): 80 - 130 мг/дл
  • Через 1-2 год після прийому їжі (рівень глюкози в плазмі крові після прийому їжі): Менше 180 мг/дл

Пам’ятайте, що цільовий рівень глюкози в крові встановлюється індивідуально, тому вам може підійти сувора глікемічна ціль. Співпрацюйте з фахівцями у сфері охорони здоров’я, щоб поставити індивідуальну цільову мету, що найкраще підходить для вас та вашого організму.

Результати аналізу на глікований гемоглобін

Якщо вам цікаво, що таке глікований гемоглобін або для чого використовуються ваші результати, нижче наведено просте пояснення: лікар проводить аналізи на глікований гемоглобін під час регулярних візитів та вимірює середній рівень цукру в крові, беручи зразок клітин глікованого гемоглобіну – компонента еритроцитів.

Результати, що виражаються у відсотках, можна використовувати для діагностики діабету або оцінки ефективності плану лікування, оскільки вони дають загальну картину середнього рівня глюкози в крові за попередні 2-4 місяці.2

Ваш лікар може називати цей аналіз інакше, наприклад:

  • аналіз HbA1c;
  • аналіз на гемоглобін A1c;
  • аналіз на глікозильований гемоглобін;
  • аналіз на глікований гемоглобін.

Ось кілька важливих речей, що необхідно знати про аналізи на глікований гемоглобін та їхні результати:

  • ADA рекомендує проводити аналіз на глікований гемоглобін принаймні 2 рази на рік у пацієнтів з належним контролем діабету. Для тих, у кого було змінено лікування або не проводилось належного контролю та не досягнуто глікемічних цілей, рекомендується проводити аналіз на глікований гемоглобін щокварталу. Ваш лікар допоможе вам підібрати найкращий варіант.2
  • Для більшості дорослих хворих на діабет цільовий рівень глікемічного гемоглобіну становить 7% або нижче, що відповідає передбачуваному середньому рівню цукру в крові 154 мг/дл.2
  • Коли мова заходить про показники, немає універсальної цілі. Цільові рівні глікованого гемоглобіну можуть відрізнятися залежно від віку кожної людини та інших факторів, а ваша ціль може відрізнятися від цілі інших. Обговоріть зі своїм лікарем правильну ціль.2

Єдиний спосіб отримати повну картину контролю рівня цукру в крові – щоденно самостійно контролювати рівні разом із регулярними аналізами на глікований гемоглобін та тісно співпрацювати з фахівцями у сфері охорони здоров’я для тлумачення результатів. Дізнайтеся більше про розрахунок рівнів глікемічного гемоглобіну.

Артеріальний тиск та діабет

Ймовірно, ви вимірювали артеріальний тиск під час візиту до лікаря, але ви можете не знати, що насправді вимірюється. Показники артеріального тиску означають силу, з якою кров прокачується артеріями, коли серце б’ється, у такому форматі:3

  • Систолічний тиск: Перший або верхній показник, що представляє тиск, коли серце б’ється та проштовхує кров по судинах.
  • Діастолічний тиск: Другий або нижній показник, що представляє тиск, коли судини розслабляються між ударами серця.

Американська діабетична асоціація пропонує таке тлумачення результатів:3

  • Нормальний артеріальний тиск: нижче 120/80 мм рт.ст.
  • Трохи підвищений артеріальний тиск: 120/80-130/80 мм рт.ст.
  • Високий артеріальний тиск: 130/80 мм рт.ст. або вище

Високий артеріальний тиск є прихованою, але поширеною проблемою серед хворих на діабет: у хворих на діабет вдвічі вищий ризик високого артеріального тиску, але вони можуть навіть не знати про це, якщо його не контролювати.4 Крім того, за відсутності лікування, високий артеріальний тиск може підвищити ризик серцевого нападу, інсульту, проблем із очима та захворювань нирок - він не зникне сам по собі.3 Саме тому, хворим на діабет важливо перевіряти артеріальний тиск під час кожного регулярного візиту лікаря, щоб переконатися у відсутності ризику розвитку додаткових ускладнень.

Рівень холестерину та діабет

У хворих на діабет, як правило, нижчий (ЛПВЩ) рівень «хорошого» холестерину та вищий (ЛПНЩ) рівень «поганого» холестерину, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.5 Саме тому, ваш лікар може порекомендувати вам регулярно проходити аналіз на холестерин (також відомий як ліпідограма або ліпідний профіль). Цей аналіз вимірює кількість різних типів жирів у крові:

  • Холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) або «поганий» холестерин: Високий рівень холестерину ЛПНЩ може призвести до накопичення бляшок в артеріях, підвищуючи ризик серцево-судинних захворювань або інсульту.6
  • Холестерин ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) або «хороший» холестерин: Холестерин ЛПВЩ поглинає «поганий» холестерин у крові та переносить його назад у печінку. Потім печінка вимиває його з організму. Високий рівень холестерину ЛПВЩ може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, а низький – навпаки.6
  • Тригліцериди: Найпоширеніший тип жирів в крові. Високий рівень тригліцеридів у комбінації з низьким («хорошим») холестерином ЛПВЩ або високим рівнем («поганого») холестерину ЛПНЩ може призвести до накопичення жирових відкладень у стінках артерій, підвищуючи ризик серцевого нападу, захворювань периферичних артерій (ЗАП) та інсульту.5
  • Загальний холестерин: Загальний холестерин у крові на основі показників ЛПВЩ, ЛПНЩ та тригліцеридів.7

Як і високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину є ще одним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, за яким повинні стежити хворі на діабет. Обговоріть зі своїм лікарем анамнез та частоту перевірки рівня холестерину, щоб запобігти ускладненням та не відставати від лікування.

Поради щодо подолання діабету

Тепер, коли ви знаєте свої показники, ці поради допоможуть вам приймати обґрунтовані рішення щодо свого здоров’я:

  • Зберігайте свої показники в одному місці (наприклад, у додатку на телефоні або в щоденнику).
  • Поговоріть з фахівцями у сфері охорони здоров’я про ваші індивідуальні показники та цілі та працюйте над їхнім досягненням.
  • Сформуйте корисні звички, що будуть мати значення, від дотримання планів лікування та правильного харчування до активного способу життя.
  • Оточіть себе сильною групою підтримки людей, які віддані вашому успіху. Вони можуть мотивувати вас на шляху досягнення своїх цілей.

Перекад інформаційного матеріалу; джерело: https://www.accu-chek.com/blog/know-your-numbers.

Поділитись